Geçen hafta Ankara'da Maden Mühendisleri Odasının düzenlediği teknik nezaretçilik seminerine katıldım. Sektör dışı okuyucular için teknik nezaretçilik nedir onu biraz açıklayalım. İşletmelerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan, Kanunun 29 uncu madde belgelerinin hazırlanmasından sorumlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa göre kurulmuş Maden Mühendisleri Odası’na kayıtlı ve bu yönetmelikte belirlenen özelliklere sahip Maden Yüksek Mühendisi veya Maden Mühendisi'dir.
Peki nasıl olunur teknik nezaretçi. Açık işletmeler de teknik nezaretçilik yapacaksanız odanın düzenlediği seminere katılarak ve sınavı geçerek teknik nezaretçi olarak atanabilirsiniz. Yeraltı ocaklarına atanmak içinse yeraltı ocakların 2 sene çalıştığınzı belgelemeniz ve odadan sertifika almanız gerekli.
Bir teknik nezaretçi en fazla 15 gün de bir ocağa gelerek denetlemek eksikleri teknik nezaret defterine yazıp, gelecek seferde de bu eksiklerin giderilip giderilmediğini denetlemek zorundadır. Eğer güvenlik yönünden sorunların giderilemiyorsa üretimi durdurma yetkisine sahiptir. Tabi bu yetkiler bir kaza durumunda teknik nezaretçiyi ruhsat sahibi ile birlikte baş sorumlu yapmaktadır.
Bir Teknik nezaretçi 1a grubu madenlerden 10 veya 1a grubu madenlerden 5 diğer grup madenlerden 5 olmak üzere toplam 10 teknik nezaretçilik alabilir. Daimi nezaretçiler sadece bulundukları ocağın teknik nezaretine bakabilir.
Gelelim kişisel düşüncelere, iş kazalarının sıkça görüldüğü ülkemizde büyük görevde teknik nezaretçilere düşüyor. Her ne kadar üretimi durdurma yetkisi de olsa ücret aldığınız bir kurumun üretimini durdurmak ülkemiz ekonomik koşullarını düşününce pratikte pek olası değil. Bununla ilgili çözümler (ücretlerin maden işlerine veya maden mühendisleri odasına yatırılıp buradan teknik nezaretçilere dağıtılması gibi) düşünülse de yeni kanunla bu yönde değişiklik gelmedi. Bir diğer konu da, bana göre teknik nezaretçilik güven, özveri ve tecrübe isteyen bi durum. Yeraltında istenen tecrube diğer ocaklar içinde istenebilir. Ayrıca meslek içi eğitim ve denetimlerle teknik nezaretçiler denetlenmeli eksikliği görülenlerin teknik nezaretçilikleri düşürülebilmeli ve eğitim almaları sağlanmalıdır. Özetle teknik nezaretçilik ne kadar olursa hem madencilik ileri gidecektir hem de iş kazalarında önemli bir düşüş olacaktır.